Amorteringskrav

Det kan verka självklart att lån skall amorteras och betalas tillbaka.Så varför ska man ens behöva ha en regel för något så självklart?

Denna förutfattade mening hör ihop med att folk fortfarande tror att det verkligen rör sig om lån. På samma sätt som statsskulden så kommer lån på bostadsmarknaden öka varje år. Det är en vital del av hur vår valuta fungerar och expanderar.

Som vi redan avhandlat så behöver valutan växa konstant. Är tempot på expansionen för högt så får vi kraftig inflation och är den för långsam så blir det deflation. Tempot på expansionen styrs via kostnaden som regleras med styrräntan.En sidoeffekt av räntan är att köpkraft rör sig från låntagare till långivare. Alltså från fattiga till rika. Detta system i kombination med statliga bankgarantin har borgat för ett garanterad avkastning utan risk. Eftersom eventuell förlust betalas av skattepengar. Staten tar hela risken dock så tar de sin bit av kakan genom skatt på kapitalinkomst. Höjer man räntan så ökar kostnaden för låntagare och flödet från fattig till rik ökar.

Amorteringskravets funktion är precis som styrräntan att reglera kreditexpansionen. Att använda denna metod istället för räntan har två väsentliga skillnader.

Det ena är att man kan styra det med högre precision mot en specifik tillgång. Denna effekt liknar var man åstadkommer genom QE där riksbanken köper tex statsobligationer. Då påverkar i huvudsak endast kostnaden för denna tillgång. Medan sänkt styrränta slår över hela ekonomin och lätt blåser upp värdet på fel tillgång.

Det andra är att amorteringskravet orsakar en utgift men inte en kostnad. Vilket innebär att kreditexpansionen regleras utan ett flöde av köpkraft från fattig till rik.

En vital komponent i detta är att i en värld utan ränta där expansionen styrs genom amortering går det rent matematiskt att köra processen baklänges och betala alla lån. Detta kan få implikationer för valutasystemet effekten är svår att förutsäga.

Amorteringskravet kommer på kort sikt ge ett deflations tryck och pressar räntor ner. Men på längre sikt så skulle det kunna minska trycket räntan orsakar på evigt ökande kreditmängd. Amorteringarna kan eventuellt även göra så att totala mängden krediter i systemet minskar. Som sagt det är svårt att förutse de långsiktiga effekterna.

Lämna en kommentar