Fallande oljepriser

En intressant paradox är de senaste årens fallande priser på olja. Spontant borde lägre priser på olja pressa ner kostnader och öka det disponibla kapitalet. Vilket resulterar i en rejäl skjuts i ekonomin och förbättrade möjligheter för både företag och privatpersoner.

Vad vi istället ser är över lag fallande värde på tillgångar i den globala ekonomin runt om i världen. Följd effekten av detta ger en trögare ekonomi när logiken säger att den borde blomstra.

Valutasystemet

Anledningen till detta hittar vi åter igen i bank och valutasystemet. Tänk på att tillgångar som värderas genom oljeinkomster fungerar som säkerhet i företagsobligations marknaden. Sjunker inkomsten på oljan så sjunker värdet på tillgångar som producerar oljan. Sjunker värdet så krymper mängden krediter som kan skapas genom att pantsätta tillgången. Resultatet blir ett kraftigt deflasivt tryck i valutor som har en stark koppling till olja.

Enligt grundläggande regeln är att en flytande valutas värde regleras efter värdet på tillgångarna som backa den. Ta ett land som Ryssland där stor del av exporten är beroende av energi. Värdet på tillgångarna som producerar olja och gas har legat stabilt  om man räknar i rubel. Valutan har tagit hela smällen och fallit kraftigt. De har dessutom dragit på sig en kraftig inflation. Eftersom värden är ett nollsummespel så har motsvarande deflation exporterats. Värdet på ryska säkerheter har urvattnats och kreditmängden dessa kan skapa lika så.

Avyttring

En annan sak är stater som förlitar sig på oljeintäkter för löpande kostnader men även byggt upp en rejäl buffert med tillgångar. Ryssland och Saudiarabien är bra exempel på detta. Det finns även andra oljestater som Venezuela som bränner varenda slant utan att spara. Samt Norge som stort sett bara staplar tillgångar och bara använder en mycket liten del till sina kostnader.

Det är dock främst länder i kategorin Ryssland och Saudiarabien som skapar vad vissa upplever som problem. Dessa nationer försöker täcka statens minskade inkomster genom att ta av den sparade bufferten. Detta pressar ner värdet på tillgångar i hela välden. Lägre värde, mindre pantsättning, minskad kreditexpansion  vilket slutar i fallande börser och deflation.

Lämna en kommentar