Tankesmedjor

Tankesmedjor/thinktanks/oberoende experter. Detta år i praktiken privat/företags finansierade lobbyorganisationer. Dessa är en typ av brevlådeföretag som används i syfte att dölja vem som är avsändare. Varje gång en sådan organisation öppnar kakhålet så borde den första raden vara vem som finansierar deras verksamhet.

När något signeras av en sådan organisation så bör alla varningsklockor ringa. Varför skrives inte dessa under av den verkliga bakomliggande organisationen? När det är svårt att spåra brukar det drivas av spekulativa fonder för att skydda eller förbättra avkastningen på en investering. Genom att veta vem som betalar kan man snabbt skaffa sig en uppfattning om det är om det som sägs är fullständigt skitsnack eller inte. De arbetar sedvanligt enligt modellen ”Mer köpkraft till mig och mindre till andra”.

Man kan notera ett tankesmedjor som drivs av saker som fackföreningar  eller andra som är stolta över sitt arbete, alltid är mycket tydliga med vem som ligger bakom. Men när organisationen har ett anonymt namn skapat av en ordsmed där man ger ett positivt klingande namn på något som egentligen är genomruttet.

En grundläggande inställning bör vara att när ursprungs avsändaren inte är tydlig så bör man inte ens lyssna eftersom det i bästa fall är rena dumheterna och i värsta fall mer eller mindre uppenbara försök att skada dina intressen. Så innan du läser scrolla ned till botten och se vem som skrev under. Framgår bara anonyma källan så försök att googla på organisationen. Är det svårt att avgöra källan så kan du eventuellt läsa artikeln med inställningen att man ska absolut INTE följa eventuella råd i artikeln.

Lämna en kommentar