Vinnare och förlorare.

Man skall vara medveten om att politik producerar inget. När det kommer till  finanspolitiska saker så skall den första frågan du ställer vara ”Vem vinner och vem förlorar”. Nästa fråga är om förlorarna har råd med denna smäll och om det är bra/välförtjänt att vinnarna får utökade resurser.

En varningsklocka är när vinnarna och förlorarna inte är uppenbara. Politiker pekar gärna ut vinnarna. Det är dock alltid någon vars ekonomiska utrymme minskar lika mycket som någon annan vinner. Glöm inte att det är ett nollsummespel. När någon lobbar för en förändring så följer de vanligtvis en enkel regel. ”Mer pengar till mig och mindre till någon annan”

Detta gäller även riksbankernas manipulerande av valutan. Någon vinner alltid och någon förlorar alltid. När en förändring sker så skall man inte släppa ögonen från bollen. Det är kostnad och köpkraft som alltid är det viktiga. Värde är bara något teoretiskt tills de likvideras. Sänks/höjs räntan förbättras någons köpkraft och någon annan förlorar köpkraft. Glöm inte att det är ett nollsummespel.

 

 

Lämna en kommentar